Image
Programma
 • 29 november
 • 09.00 – 16.45 uur
 • Jaarbeurs, Utrecht

In één dag alle updates rondom herkenbare en haalbare tandheelkunde!

De sprekers nemen de laatste ontwikkelingen en belangrijkste onderzoeksresultaten mee in hun presentaties.
Zo bent u in een dag weer helemaal up-to-date!


09.00
Ontvangst

09.30
Opening

Door: dagvoorzitters Teun Domburg en Marleen de Groot


09.45
Verfrissende blik op tandheelkunde

In 15 minuten krijgt u een holistische aanpak van de tandproblemen te zien. Alles draait om de positie van onze onderkaak, die bepaald wordt door de hoogte, positie en het contact van onze tanden. Geniet ervan!

Door: Dirk Neefs, tandarts, Mondrehabilitaties met implantaten, Tandartspraktijk B-Dent en DD Care


10.00
Door planning & timing esthetisch implanteren

Implantaten in de esthetische zone is altijd een uitdaging voor de implantoloog en restauratief tandarts. Hoe beslissen we wanneer we extraheren én implanteren en waar wordt deze keuze op gebaseerd. In deze lezing zal spreker Ifan Abas een vast protocol voor implanteren in de esthetische zone laten zien, waardoor we voorspelbaar kunnen zijn.

Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Het belang van CBCT en planning voorafgaand aan implanteren
 • Wanneer er voorspelbaar immediaat geimplanteerd kan worden
 • Het belang van soft-tissue management en tijdelijke kronenwerken en esthetische resultaten kunnen behalen, ook in uitdagende casuïstiek.

Door: Irfan Abas, tandarts, Orale implantologie & restauratieve tandheelkunde, Tandarts Abas


10.30
Digitale tandtechniek voor implantologie; wat kunt u zelf doen?

De tandtechniek is door de introductie van cad/cam revolutionair veranderd. Naast een verhoogde efficiency in het laboratorium biedt het ook kansen voor tandartsen zelf. De tandarts of implantoloog kan eenvoudiger betrokken worden bij het tandtechnisch proces of dit zelfs helemaal in eigen beheer uitvoeren. In deze lezing worden een aantal toepassingen van CADCAM in eigen (implantologie) praktijk belicht.

Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Inzicht in cad/cam procedures
 • De meerwaarde van betrokkenheid bij cad/cam ontwerp van supra-structuren
 • De digitale workflow voor de immediate front-tand-vervanging

Door: Wiebe Derksen, Tandartspraktijk Rijnzigt, ACTA, Tandarts-implantoloog, PhD student


11.00
Pauze


11.30
Vervelende vlekken

Vlekken in het gebit kunnen door patiënten als zeer storend worden ervaren. Om de start van een restauratieve cyclus te voorkomen, wordt vaak afgezien van invasieve behandeling. Het betreft immers vaak gezond glazuur. Door verschillende technieken, zoals micro-abrasie, bleken, infiltreren en maskeren (met composiet), met elkaar te combineren kunnen we verkleuringen en vlekjes minimaal invasief behandelen. Alle ins en outs over het verwijderen van vervelende vlekken en verkleuringen in het glazuur.

Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Oorzaak en achtergrond van de glazuurafwijkingen
 • Behandelprotocol voor het verwijderen van vlekken
 • Aandachtspunten met betrekking tot de behandeling

Door: Erik Jan Muts, MP3 Tandartsen


12.00
Compodontics. Is composiet een alternatief voor orthodontie?

In deze lezing worden een aantal situaties besproken, waarbij esthetische composietrestauraties als een serieus alternatief dienen voor een orthodontische behandeling. De voor- en nadelen van beide benaderingen worden uitvoerig besproken.

Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Dat composiet een serieus alternatief kan zijn voor orthodontie
 • Dat orthodontie bij oudere patiënten een levenslange retentie inhoud
 • Dat beide benaderingen elkaar ook kunnen aanvullen

Door: Guus van den Bosch, tandarts, uitgebreide restauratieve tandheelkunde en non-invasieve composiettechnieken, groepspraktijk in Numansdorp, Zuid-Holland. 


12.30
Lunchpauze


13.30
Als pijnstillers niet werken bij een pijnlijke parodontitis apicalis is antibiotica geïndiceerd

Een patiënt komt met een pijnlijke parodontitis apicalis in uw praktijk. Hoe kunt u deze patiënt het beste van de pijn afhelpen? Er zal besproken worden waar de pijn bij een pijnlijke parodontitis apicalis vandaan komt en hoe u de patiënt het beste kan helpen. Daarbij zal besproken worden of een behandeling / pijnstillers / antibiotica wat toevoegen aan het pijnvrij krijgen van de patiënt. 

Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Hoe pijn van een pijnlijke parodontitis apicalis ontstaat
 • Hoe u een patiënt pijnvrij krijgt
 • Wat voor plek antibiotica heeft in pijnstilling

Door: Dieuwertje de Groot – Kuin, endodontoloog


14.00
Kindertandheelkunde; Van curatief naar preventief: tien tinten zwart

Cariësmanagement kan door een causale (kindgerichte) behandeling of door een symptomatische (tandgerichte) behandeling of door een combinatie van beide plaatsvinden. Bij het ontstaan van caviteiten gaat de voorkeur uit naar NRC en als dat niet toereikend is, wordt de minst belastende symptoombestrijding (Hall, ART) geïndiceerd. Zo kan bij diepe actieve cariëslaesies soms een combinatie van Silver Diamine Fluoride (SDF) en ART of Hall nodig zijn. De toepassing van SDF is nog geen algemene standaard. Gaat u ook de uitdaging aan?

Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze lezing?

• De werking van SDF
• De indicatie stelling voor het gebruik van SDF
• De behandeling van SDF op een veilige wijze uit te voeren

Door: Dien Gambon, tandarts-pedodontoloog, docent UMCG afd kindertandheelkunde, gastmedewerker ACTA afd Orale Biochemie


14.30
Wat elke tandarts moet weten over orthodontie

Als je sommige collegae mag geloven dan is een orthodontische behandeling erg simpel: je upload een STL-file naar een laboratorium en een week later heb je de beugel, al dan niet in de vorm van onzichtbare aligners, in huis. Anamnese, diagnose, probleemlijst en behandelplan lijken overbodig. Echter, een goede orthodontische behandeling is maatwerk. Wanneer te starten met de behandeling hangt af van de combinatie van de gebitsontwikkeling, het groeistadium en de aard van de afwijking. Daarna zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Behandelingen die zo simpel zijn dat ze te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat in de regel ook.

Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Herkennen wanneer het optimale tijdstip is voor een beugelbehandeling
 • Onderscheid kunnen maken tussen feit en fictie van behandelclaims
 • Creatieve oplossingen bij verlies of agenesie van elementen

Door: Dr. Erik Reukers, orthodontist, orthodontistenpraktijk Reukers Nijmegen


15.00
Pauze


15.30
Think inside the box!

Een patiënt komt bij u met een afgebroken kies en vraagt: ‘Tandarts, is de bodem bereikt?’ Het is een probleem waar we als tandarts regelmatig mee worden geconfronteerd. Zeker wanneer het element in kwestie uitgebreid gerestaureerd is, is het soms lastig om te kiezen tussen behoud of extractie. Wanneer we kiezen voor behoud, kan een endokroon een mooie oplossing zijn om de functie van zo’n zwaar gemutileerde kies te herstellen. Een endokroon is een indirecte restauratie van glaskeramiek met een extensie in de pulpakamer en wordt adhesief gecementeerd. Er wordt dus géén stift geplaatst. Tijdens deze presentatie leert u meer over de evidence rondom endokronen, de contra-indicaties en zullen er klinische tips en tricks worden gegeven.

Wat heeft u geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • U kent de voor- en nadelen van een endokroon
 • U kunt een inschatting maken van de prognose van een adhesief geplaatste restauratie
 • U bent bekend de procedure van de vervaardiging van een endokroon

Door: Maurits de Kuijper, tandarts, Centrum Tandheelkunde en Mondzorgkunde, UMCG / Mondzorgcentrum Winschoten


16.00
Afbouwen met visie: extraheren kan altijd nog

De processus alveloaris staat en valt bij de aanwezigheid van een radix in een alveole. Eenmaal verwijderd collabeert deze processus. Een race tegen de klok begint wanneer implantaten nodig zijn te om steun te geven aan een prothetische voorziening (vast of uitneembaar). Onze patiënten worden steeds ouder en behouden hun eigen dentitie ook steeds langer. Een gecompromitteerde gezondheid is geen uitzondering bij het klimmen der jaren. Extraheren wordt soms zelfs ontraden, waardoor de complexiteit toeneemt om een passende constructie te maken op een vaste voorziening. De toepassing van telescoopkronen bij uitneembare prothetiek is in Nederland een behandelmethode die aan populariteit wint, maar maakt geen deel uit van de opleiding tot basistandarts aan de Nederlandse universiteiten. In Duitsland maakt het wel onderdeel uit van de opleiding tot basistandarts. In Nederland heeft implantologie deze behandeloptie lang in de schaduw gezet omdat een ‘klikgebit’ grotendeels uit de basisverzekering werd vergoed. Nu de eigen bijdrage voor een klikgebit voor de patiënt steeds meer stijgt, wordt toepassing van een prothese op telescoopkronen ook in Nederland steeds interessanter. Het gaat bij deze constructie om een uitneembare dubbelstructuur die valt in de categorie uitneembare prothetiek, maar door patiënten wordt ervaren als een vaste voorziening vanwege de goede retentie en stabiliteit. En extraheren kan altijd nog.

Door: Dr. Hans van Pelt, restauratief tandarts (NVvRT) en EPA erkend prosthodontist


16.30

16.45
Afsluiting & borrel


*Programma onder voorbehoud van wijzigingen